iconMenu
NL
FR
logo Vlaams Brabant logo ibz logo Provincie Antwerpen
fb icon Twitter icon Instagram icon
background-overlay

Wat is het Certificaat Inbraak Veilig?Inbraak in woningen is de vierde grootste bekommernis van Belgen. Het is een ingrijpende gebeurtenis met materiele schade en psychologische schade. Mensen zijn hun thuisgevoel kwijt. Samen kunnen we hier iets aan doen. Er zijn meer dan 140 inbraken per dag in België. Een inbreker wil stil, snel en ongezien zijn slag slaan. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers, ze gaan steeds op zoek naar het zwakste punt van een woning en proberen gemiddeld 3 minuten om je woning binnen te geraken. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat een inbreker meer tijd nodig heeft en sneller gehoord of gezien kan worden. De kans is dan groter dat hij het opgeeft.

Ramen, deuren en sloten van gekeurd materiaal garanderen minstens 3 minuten weerstand tegen inbraak. Het is wettelijk niet verplicht om inbraakvertragende maatregelen te nemen bij nieuwbouw of renovatieprojecten. Hierdoor zijn heel veel woningen niet voldoende beveiligd tegen inbrekers. Slachtoffers van inbraak zijn vaak verwonderd dat ramen en deuren niet standaard inbraakveilig zijn. Vraag naar inbraakvertragend materiaal bij je installateur!

Met het Certificaat Inbraak Veilig willen we burgers nog meer sensibiliseren om een gratis diefstalpreventieadvies aan te vragen en uit te voeren. We sporen de burgers ook aan om te kiezen voor gekeurd inbraakvertragend materiaal. Goed beveiligde woningen kunnen hierdoor het Certificaat Inbraak Veilig behalen, wat een meerwaarde is voor de woning!

Het is van groot belang dat de professionele sector zoals architecten, aannemers, slotenmakers en bouwpromotoren hun klanten motiveren en adviseren om voor gekeurd inbraakwerend materiaal te kiezen. Dit materiaal garandeert een minimumweerstand van 3 minuten (resistanceclass 2 = RC2). Vraag er zeker naar bij je raam- en/of deurspecialist!

Wil jij graag een advies op maat van je woning? Contacteer de diefstalpreventieadviseur van jouw gemeente of politiezone, hij/zij geeft een professioneel, neutraal en gratis advies!

De diefstalpreventieadviseur overloopt samen met jou alle gevelopeningen (ramen, deuren, garagepoorten, keldergaten,…) van je woning en geeft tips om deze beter te beveiligen. Als je dit wenst komt hij/zij later de uitgevoerde werken controleren.

Zo kan ook jij het Certificaat Inbraak Veilig behalen!

Wil jij graag het Certificaat Inbraak Veilig voor je woning behalen? Volg dan deze 4 stappen!