iconMenu
NL
FR
fb icon Twitter icon Instagram icon
background-overlay

Kwaliteitsvol inbraakwerend materiaalNormen Certificaat Inbraak Veilig

Uit onderzoek blijkt dat wanneer een inbreker er niet in slaagt om binnen de 3 minuten in een woning in te breken, hij in de meeste gevallen zijn poging opgeeft.

Inbraakvertragende ingrepen zorgen ervoor dat de inbreker meer tijd en inspanning nodig heeft om de woning binnen te geraken en sneller gehoord of gezien kan worden. De kans is dan groter dat hij zijn inbraakpoging stopt.

Zorg ervoor dat je alle gevelopeningen in dezelfde mate beveiligt. Inbraakbeveiliging aan je voordeur zal niet veel effect hebben als het slot van de achterdeur gemakkelijk kan openen. Een inbreker gaat steeds op zoek naar het zwakste punt van de woning.

Om het Certificaat Inbraak Veilig te behalen moeten de inbraakvertragend maatregelen van je woning voldoen aan weerstandsklasse 2 (RC2) conform de Europese normen (EN 1627-1630) of het typebestek van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Inbraakvertragende maatregelen met weerstandklasse 2 bieden minstens 3 minuten weerstand tegen een inbraakpoging.

Wil je zeker zijn dat je inbraak vertragend materiaal 3 minuten weerstand biedt, kies dan voor gekeurd/getest materiaal, herkenbaar aan de Europese keursymbolen (vb. SKG, A2P, VdS of TüV). Je vindt ze terug op het beslag van deuren, ramen en cilinders en op de verpakking van opzetsloten. Het aantal sterren verwijst naar hun weerstandsklasse. Vanaf 2 sterren biedt het materiaal minstens 3 minuten weerstand. Vraag ernaar bij je raam/deur specialist of je slotenmaker!

Let op:

  • Installatie is zeer belangrijk. Om de kwaliteit te garanderen kijk je er best op toe dat de installateur werkt volgens de S3 voorschriften.

Weet dat een woning goed beveiligen een combinatie is van verschillende maatregelen. Naast bouwkundige maatregelen zijn ook de organisatorische maatregelen en maatregelen rond brandpreventie zeer belangrijk. De elektronische maatregelen (alarmen en camera's) zijn aanvullend.