iconMenu
NL
FR
fb icon Twitter icon Instagram icon
background-overlay

Organisatorische maatregelenOrganisatorische maatregelen omvatten een reeks veilige leefgewoonten. Ze zijn gemakkelijk toe te passen en kosten geen geld.  Maar ze zijn van uitzonderlijk groot belang.

(Illustraties: Philip Willekens, Waterloolaan 76, Brussel) 

Doe jouw deuren en ramen altijd op slot

 

 

De beste sloten helpen niet als je ze niet gebruikt of een raam laat openstaan. Ook tijdens een korte afwezigheid is het belangrijk dat je ramen en deuren sluit en vergrendelt. Zorg er ook voor dat je altijd de nachtschoot van je deur uitdraait.

 

 

 

 

 

Een sociale buurt kan ook preventief werken

 

 

Goede contacten met buren en andere bewoners zijn een troef. Maak afspraken met hen om een oogje in het zeil te houden. Verwittig altijd je buren wanneer je voor een lange periode (vakantie, ziekenhuisopname, …) weggaat. Wist je dat je ook de politie kan vragen om tijdens een lange afwezigheid toezicht te houden op je woning?

 

 

 

Een goed sleutelbeheer is van essentieel belang

 

 

Bevestig geen label met naam en adres aan je sleutels. Veel inbrekers gaan eerst op zoek naar een verborgen sleutel. Leg dus ook geen sleutel onder de deurmat of bloempot.

 

 

 

 

 

Geef je woning een bewoonde indruk

 

 

Hang nooit berichtjes van afwezigheid op je deur. Vraag iemand om de brievenbus leeg te maken en regelmatig de rolluiken op en neer te laten of een auto op de oprit te parkeren. Zorg altijd voor verlichting alsof je thuis zou zijn, eventueel met een tijdschakelaar of via domotica.

 

 

 

 

Pas op met sociale media

 

 

Wees voorzichtig met het plaatsen van foto’s of berichten op   sociale media over jouw vakantie of langdurige activiteit. Ook   mensen met minder goede bedoelingen lezen mee. Plaats   desnoods dergelijke aankondigingen wanneer je terug thuis   bent.

 
 
 
 
Verhoog de zichtbaarheid van je woning

 

 

 

Voorkom dat struiken, planten, bomen of schuttingen het zicht op belangrijke gevelopeningen van je woning belemmeren.  De inbreker wil niets liever! Zorg dat hij gezien kan worden.

 

 

 

 

Help de inbreker niet

 

 

Laat geen ladders en ander materiaal achter in de tuin. De inbreker maakt hiervan dankbaar gebruik. Bewaar je gereedschap in een goed afgesloten ruimte. Is je tuinhuis op slot?

 

 

 

 

 

Etaleer aantrekkelijke bezittingen niet

 

 
 

Plaats aantrekkelijke goederen zoals laptop, tablet, ... buiten het zicht van toevallige voorbijgangers. Etaleer ze niet. Sluit ’s avonds je gordijnen.

 

 

 

 

Verberg waardevolle goederen

 

 

Bewaar juwelen, cheques, bankkaarten, … nooit samen, maar verspreid ze over de woning op niet-voorspelbare plaatsen.

Plaats de meest waardevolle spullen in een kluis bij de bank. Wil je toch belangrijke bezittingen thuis bewaren, overweeg dan de aankoop van een vloer- of muurkluis.

 

 

 

 

Registreer waardevolle voorwerpen
 

Voor de politie en de verzekering is het belangrijk dat je een nauwkeurige, volledige en juiste beschrijving van de gestolen voorwerpen kan geven. Registreer daarom de serienummers en typische kenmerken van je waardevolle voorwerpen en elektronisch materiaal (tv, pc, juwelen, schilderijen, …). Je kan ook foto’s gebruiken.

Met speciale markeersets kan je je eigendommen ook merken. Het merken en registreren maakt de goederen minder aantrekkelijk, vergemakkelijkt de aangifte, het terugvinden en de teruggave.