iconMenu
NL
FR
fb icon Twitter icon Instagram icon
background-overlay

BrandpreventieBranden veroorzaken heel wat menselijke en materiële schade. Met kwalitatieve en goed geïnstalleerde brandpreventiemaatregelen heb je dubbel zoveel kans om een brand te overleven.

Installeer rookmelders op de juiste plaats

Een beginnende brand kan zich op vijf minuten tijd ontwikkelen tot een grote uitslaande brand. Een rookdetector slaat tijdig alarm en kan jouw leven redden. Anders dan wat veel mensen denken, word je niet wakker van de rook, het alarmsignaal van de rookmelder is cruciaal. Daarom is het essentieel dat er in de traphal van elke verdieping een rookmelder wordt geplaatst.

Rookmelders dienen in het midden van het plafond bevestigd te worden op minstens een halve meter van de wand.

Plaats geen rookmelders in de keuken of de badkamer en ook niet boven een verwarmingstoestel of te dicht bij een lichtarmatuur. De warmte en de dampen kunnen immers valse alarmen uitlokken.

Het is belangrijk om elke maand de detector te testen en de batterijen te vervangen indien nodig.

Voor meer informatie op maat kan je gratis een beroep doen op de brandpreventieadviseur uit jouw zone via brandpreventieadviseur.

Preventie van CO-vergiftiging

CO is een gas dat in hoge concentraties zeer giftig is. Je ruikt en ziet het niet, dat maakt het dus zeer gevaarlijk. Als je kleine hoeveelheden inademt, kan je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken. Als de CO-concentraties in de lucht steeds hoger worden, dan kan je het bewustzijn verliezen en in coma geraken. Als de hulpdiensten niet snel ter plaatse komen, kan je zelfs sterven.

Koolstofmonoxide ontstaat uit onvolledige verbranding van brandstoffen die koolstof bevatten zoals gas, stookolie, steenkool, hout ...

Verlucht de kamers steeds voldoende. Laat het verwarmingstoestel plaatsen en regelmatig nakijken door een vakman.

Indien je vreest dat er gevaar is voor CO-vergiftiging, neem dan contact op met het noodnummer 112. De brandweer komt dan bij je langs om na te kijken of er een risico is en geeft tips en advies om het gevaar te vermijden.

Meer informatie op maat nodig? Doe gratis een beroep op de brandpreventieadviseur.