iconMenu
NL
FR
fb icon Twitter icon Instagram icon
background-overlay

Veelgestelde vragen

 • Wat betekent weerstandsklasse 2 (RC2) en 3 minuten inbraakwerendheid?

  Een inbreker wil stil, snel en ongezien zijn slag slaan. Inbraken worden meestal gepleegd  door  gelegenheidsinbrekers. Zij hanteren klein gereedschap en proberen gemiddeld 3 minuten om een woning binnen te geraken, daarna geven ze het meestal op.

  Er bestaan testen voor gevelelementen (deuren, ramen,…) om  hun inbraakweerstandsprestaties te bepalen. Als een gevelelementen gecertificeerd is voor inbraakwerendheid dan hebben ze deze testen ondergaan anders niet. Deze producten bieden bijgevolg veel meer zekerheid tegen een inbraakpoging.

  Er bestaan 6 weerstandsklassen, waarbij weerstandsklasse 1 het minste weerstand biedt. Weerstandsklasse 2 biedt weerstand tegen eenvoudig klein gereedschap, fysieke kracht en eenvoudig gereedschap (schroeven-draaier, tang, houten of plastic wiggen, zagen)..Algemeen wordt aangenomen dat van buitenaf toegankelijke gevelschrijnwerk­elementen (vensters, deuren, …) met inbraakweerstandsklasse 2 voldoende bescherming bieden aan particuliere woningen. Daarom stelt het Certificaat Inbraak Veiligheid weerstandsklasse 2 als parameter.

  Weerstandsklasse 2 komt overeen met 3 minuten weerstand in de praktijk.

   Klik hier als je meer wil weten over deze testen en de verschillende weerstandsklassen

 • Hoe kan een gemeente of politiezone instappen op het Certificaat Inbraak Veilig?

  Een gemeente of politiezone kan het Certificaat Inbraak Veilig uitreiken wanneer de burgemeester(s) en de korpschef het Certificaat Inbraak Veilig willen implementeren.
  In een meer gemeenten politiezone kan elke gemeente afzonderlijk instappen. Hun engagementen worden opgenomen in een lokaal charter.

  De Dienst Maatschappelijke Veiligheid van Vlaams-Brabant heeft een model van een lokaal charter ter beschikking. In dit canvas zijn er engagementen opgenomen die elke gemeente/politiezone kan aanpassen naar haar eigen noden en capaciteiten.

  De Dienst Maatschappelijke Veiligheid van Vlaams-Brabant beschikt ook over digitaal campagnemateriaal (flyers, brochures,…) voor de gemeente of politiezone als ze van start gaan met het project.

 • Waarom kan ik via de website van Besafe geen aanvraag doen voor het krijgen van een diefstalpreventieadvies?

  Het is mogelijk dat je gemeente of poltiezone nog geen aanvraag heeft gedaan op de website van Besafe, hierdoor werkt de online applicatie voor jouw postcode nog niet. Gelieve telefonisch contact op te nemen met je gemeente of politiezone en te vragen naar de diefstalpreventieadviseur om een afspraak te maken.

 • Is het logo herkenbaar voor inbrekers en schrikt dit dadelijk af?

  Net zoals elk nieuw merk, zal ook het ‘Certificaat Inbraak Veilig’ enige tijd nodig hebben om ingeburgerd te geraken. Maar een inbreker heeft snel door wat het embleem betekent indien hij meer dan 3 minuten moet proberen en alsnog met lege handen afdruipt.

 • Houdt het Certificaat Inbraak Veilig voldoende rekening met toekomstige Modus Operandi van inbrekers?

  Het Certificaat Inbraak Veilig biedt een antwoord op de huidige inbraakproblematiek en gebruikte methodes. De dienst maatschappelijke veiligheid houdt samen met de kerngroep inbraakpreventie en de technische werkgroep CIV de vinger aan de pols en past de normering aan indien dit nodig blijkt (cfr. PKVW).

 • Moet de diefstalpreventieadviseur het materiaal demonteren om dit te controleren?

  Het losschroeven van de bevestiging is geen optie. De diefstalpreventieadviseur voert de controle uit op basis van de ontvangen documenten (certificaat conform NBN-EN 1627, attest aannemer, …) en de uiterlijke kenmerken van het geplaatst materiaal. Het advies van de diestalpreventieadviseur is uniek en bindend.

 • Hoelang blijft het Certificaat geldig ?

  Het Certificaat Inbraak Veilig blijft 10 jaar geldig. Na deze termijn zal de diefstalpreventieadviseur een nieuw advies aanraden. 

 • Is de diefstalpreventieadviseur aansprakelijk bij een inbraak na het uitreiken van het Certificaat?

  De eisen die aan de grondslag liggen van het Certificaat Inbraak Veilig beperken de kans op een inbraak aanzienlijk. De gemeente of politie kan echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden indien u toch slachtoffer wordt van een inbraak. Goed beveiligen is een combinatie van maatregelen en veilige leefgewoonten.

 • Reikt mijn politiezone of gemeente het Certificaat Inbraak Veilig uit?

  Nog niet alle politiezones en gemeenten reiken het Certificaat Inbraak Veilig uit. Informeer bij je lokale politie of je gemeente.
Heb je nog geen antwoord op je vragen, contacteer ons.